Plezierinwijn.nl maakt gebruik van cookies. Sluiten
Plezier-in-wijn_website_02
 
Nog meer Plezier in wijn met:
Plezier-in-wijn_website_05 Plezier-in-wijn_website_10
Plezier-in-wijn_website_13
          Home    Leuke nieuwtjes    Wie zijn wij?    Zoek uw wijn    Biologisch    Aanbiedingen    Nog meer plezier?    Contact   
Kennismaken?     Alles over onze wijnen     Uit welke streken komen ze     Maak kennis met onze Wijnboeren     Wilt u nog meer weten?    
Header
 
Zoek uw wijn

 

 
     
Filter op
 
     
 
     
 
Onze Toppers
K11 Sw-2014 Noimage
 

2016 Secco
" Kruft-Willems "
€ 8,50

2015 Findling-Rivaner
" Kruft-Willems "
€ 5,95

2015 Frühburgunder
" Adeneuer "
€ 19,95

 
     
 
Druiven

Alles over Duitse Druiven

Van de vele aangeplante druivenrassen in Duitsland heeft een dozijn echt betekenis. Voorop de witte Riesling en Rivaner, ook wel Müller-Thurgau. Samen zijn deze druiven goed voor ruim een-derde van de totale 102.000 hectare tellende aanplant. Bij de blauwe rassen zijn dat de Spätburgunder en de Dornfelder.

De trend van de afgelopen jaren in de richting van blauwe druivenrassen en rode wijnen was in alle gebieden onmiskenbaar, maar heeft inmiddels zijn hoogtepunt bereikt. De grootste productie van rode wijn komt uit Rheinhessen en de Pfalz.

De belangrijkste witte druiven

Grauburgunder
Deze druif geeft wijnen met een mooie goudgele kleur en prachtige aroma's. Karakteristiek is de ingetogen licht-frisse en exotisch kruidige geur en de volle, rijke, toch enigzins ingetogen smaak met een kruidig bittertje. Probeer Grauburgunder wijnen bij smaakvolle gerechten van zeevis, lam en wild.
 
De Grauburgunder ook wel Pinot Gris is afkomstig uit de Bourgogne en een mutatie van de Pinot Noir. De hoge kwaliteit van de wijnen overtuigde wijnboeren al in de 19e eeuw. In negen van de dertien Duitse wijngebieden hoort de Grauburgunder tot de Classicdruiven.
Grauburgunder wordt op staal, op groot hout of op barrique gevinifieerd. Grauburgunder is in de regel droog, heeft een medium body en frisse zuren. Typerende aroma’s zijn: groene noten, amandelen, boter, peer, zuidvruchten, rozijnen, ananas en citrusvruchten. Soms ook plantaardig: groene bonen of paprika.
Een jonge, lichte droge tot halfdroge Grauburgunder is een heel goede zomerwijn. Droog harmoniëren ze mooi met zeebanket, zeevis, pasta, lam, wild gevogelte en jong wild. Barrique gerijpte wijnen vragen gaan beter met lam, wild gevogelte of ree. Fruitig zoete Spätlesen of edelzoete Auslesen passen heel mooi bij vette schimmelkazen en desserts met amandelen, honig of marsepein.
 
 
Riesling
De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat meer dan 21.000 hectare, ca 20% van de totale druivenaanplant. De Riesling rijpt langzaam en wordt gekenmerkt door fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit. Hij stelt geringe eisen aan de bodem maar hoge eisen aan de ligging van de wijngaard. De bodem en het microklimaat hebben wel veel invloed op de smaak van de wijn. Optimale condities worden geboden met de stenige steile hellingen langs de rivierdalen. Daar wordt het warm en blijft de warmte goed hangen.
De Riesling wordt veelal opgevoed in traditionele grote houten foeders. Er worden ongecompliceerde wijnen voor alledag gemaakt en een rijke keuze aan predikaatwijnen. De Riesling heeft een bleekgele,  groengele kleur. Aroma’s van groene appel en perzik. Kenmerkend is het pittig zuur in de smaak, vaak door de leisteenbodems krijg je een minerale toets. Soms ruikt de wijn naar vuursteen en oudere wijnen krijgen soms een interessante petroltoon.
De natuurlijke zuurgraad biedt een goed potentieel voor verwerking tot sekt. De edelzoete Beerenauslesen en Eisweinen behoren tot de duurste Duitse wijnen. Rieslings worden vaak pas mooi minimaal een jaar na de oogst. Vaak bereiken ze de optimale drinkrijpheid na enige jaren. Toprieslings kunnen bijna onbegrensd bewaard worden.
Jonge, lichte Rieslingwijnen zijn droog tot fruitig zoet en daarmee ideale zomerwijnen. Gerijpte rieslings zijn aan tafel beter op hun plaats. Droge tot halfdroge Rieslings passen goed bij lichte gerechten, gestoomde zee- en zoetwatervis, vlees met lichte sauzen en klein gevogelte. Halfdroge tot lieflijke wijnen gaan mooi samen met asperges, gerookt zalm en verse kaas. Fruitig zoete, edelzoete wijnen zijn voortreffelijke begeleiders van fruitdesserts, appeltaart of blauwschimmelkazen.
 
Rivaner (of Müller-Thurgau)
De druif dankt zijn bestaan en naam aan professor Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau. Müller, hij kweekte dit ras. Het blijkt een kruising van Riesling x Madeleine Royale. De naam Rivaner is een samentrekking van de woorden Riesling en Silvaner. Men heeft lange tijd gedacht dat deze twee rassen de ouders waren van de Müller-Thurgau.
De druif is vroegrijpend en levert sappige, fruitige, bloemige wijnen met een fijn muskaataroma en milde zuren. Lekker en ongecompliceerd en een goede begeleider van mild-aromatische gerechten.
 
 
Weißburgunder
Weißburgunders zijn ideale eetwijnen. Vooral zomers komen ze goed tot hun recht. Frisse zuren en fijne fruitigheid. De Weißburgunder stelt hoge eisen aan de bodem. Het beste is een warme, diepe en krachtige bodem. De Weißburgunder heeft het aroma van groene noten, appel,  peer, kweepeer, abrikoos, citrusvruchten, verse ananas en een licht nootachtige aroma. Over het algemeen zijn het elegante, frisse wijnen met fijn fruit. Bij een zeer goede kwaliteit van de druiven krijgt de wijn houtrijping (Barriques). Elegante, droge Weissburgunders met frisse zuren en fijn fruit zijn ideale eetwijnen. De milde smaak en de aangenaam frisse zuurgraad maken de Weißburgunder inzetbaar aan tafel, bijvoorbeeld bij zeebanket, vis, kalfvlees, varkensvlees en gevogelte. Barrique gerijpte versies passen ook goed bij lam of jong wild.
 
 
De belangrijkste rode druiven

Dornfelder
Blauwe druif van hoge kwaliteit. Kruising van Helfensteiner en Heroldrebe. Deze druif brengt diepgekleurde wijnen met aroma’s van bessenfruit.
Houtgerijpte Dornfelders zijn lekker bij grillades, wild en sterke kazen. De lichtere exemplaren zijn lekker op een zonnige zomerdag op het terras of bij de picknick.
 
Portugieser (blaue)
Blauwe druif met hoge opbrengst. Geeft mooi gekleurde wijnen, laag in het zuur en weinig tannines. Zij hebben discreet aroma van zwarte bessen, bosbessen, frambozen en aardbeien.
De eenvoudige Portugiesers zijn dagelijkse drinkwijnen. De betere Portugiesers, met houtrijping, combineren goed met rood vlees.
 
Regent
De Regent is een kruising tussen de Diana Hamburg en de Chambourcin. Het is belangrijk de Regent op tijd te plukken. Het suikergehalte kan flink oplopen, maar dan is het zuur te sterk teruggelopen voor een harmonieuze wijn. Hoewel Regentwijnen nog maar pas op de markt zijn, is al wel duidelijk sprake van een eigen stijl. Meestal zijn het volledig droge wijnen met de nodige materie en tannine die bijna mediterraan aandoen. Aroma’s van kersen en zwarte bessen herinneren aan andere gerenommeerde rode wijnen. Wijnen van topkwaliteit worden ook in barriques opgevoed. De wijnen zijn betrekkelijk vroeg op dronk en prima begeleiders van charcuterie en goed gerijpte bergkaas, evenals van smaakrijke vleesgerechten met geconcentreerde sauzen, lamsbout, ossenstaartragout of wild.

Spätburgunder (Pinot noir)
Een druif met een dunne schil, dé rode wijndruif voor een koel klimaat. Een doorzichtige kleur, hoge zuren, kersen aroma. Kan goed ouderen. Geeft al snel een verkleuring naar oranje. Pinot noir wordt gebruikt voor de duurste wijnen ter wereld: top-Bourgognes. In Duitsland heet de Pinot noir Spätburgunder en doet het daar fantastisch. Uitgerekend in de Ahr, één van de meest noordelijke wijnbouwgebieden. Relatief hoog geprijsd, want de Duitsers drinken hun rode wijnen zelf, waardoor ze weinig bekend zijn in Nederland.
Spätburgunders passen goed bij geroosterd vlees en wild.
 
Bronnen: www.duitsewijn.nl

Kelderproeverijen
Offer
 
Iedere laatste zaterdag van de maand houden wij een kelderproeverij, waar we onze wijn(en) van de maand laten proeven.
> lees meer
 

  © 2014 Wijnkoperij Schadee & Mensink  |   VoorwaardenDisclaimerPrivacy Plezier-in-wijn_website_35