Plezierinwijn.nl maakt gebruik van cookies. Sluiten
Plezier-in-wijn_website_02
 
Nog meer Plezier in wijn met:
Plezier-in-wijn_website_05 Plezier-in-wijn_website_10
Plezier-in-wijn_website_13
          Home    Leuke nieuwtjes    Wie zijn wij?    Zoek uw wijn    Biologisch    Aanbiedingen    Nog meer plezier?    Contact   
Kennismaken?     Alles over onze wijnen     Uit welke streken komen ze     Maak kennis met onze Wijnboeren     Wilt u nog meer weten?    
Header1
 
Zoek uw wijn

 

 
     
Filter op
 
     
 
     
 
Onze Toppers
K11 Sw-2014 Noimage
 

2016 Secco
" Kruft-Willems "
€ 8,50

2015 Findling-Rivaner
" Kruft-Willems "
€ 5,95

2015 Frühburgunder
" Adeneuer "
€ 19,95

 
     
 
Wij zoeken vooral lekkere wijnen

Uit alle wijnstreken van Duitsland

Duitsland kent 13 verschillende wijnbouwgebieden en kent bijzondere klimaat- en bodemcondities waardoor Duitse wijnboeren in staat zijn lichte, levendige en fruitige wijnen te produceren.
 
De meeste Duitse wijngebieden liggen in zuidwesten van Duitsland en horen daarmee tot de noordelijkst gelegen wijnbouwgebieden ter wereld. Het relatief milde klimaat en de lange groeitijd maakt de wijnen subtiel en niet te alcoholisch.

Uit de Ahr

Het paradijs voor rode wijnen ligt dichter bij dan u denkt. Op slechts een uur rijden van Venlo, in de vallei van de rivier de Ahr worden hele fijne rode wijnen gemaakt van de Spätburgunder, de vroegrijpe Frühburgunder en de Portugieser.
Het Ahrdal wordt gekenmerkt door ongelooflijk steile hellingen waartegen de druiven worden verbouwd.

De Ahr is een zijrivier van de rijn met een lengte van ongeveer 90 km. Hij ontspringt in Blankenheim en stroomt door een bodem van kalk en gesteente. Het wijngebied langs de Ahr wordt in het noorden begrensd door het beschermende Eifelgebergte. De Romeinen zijn in dit gebied gestart met de aanplant van druiven. De streek is vooral beplant met blauwe druiven die op de steile hellingen goed tot ontwikkeling kunnen komen. In dit gebied worden topwijnen gemaakt. De wijnboeren moeten echter veel moeite doen om de wijngaard op de steile hellingen te bewerken. En dat heeft zijn prijs. De wijnboeren moeten zelfs tussen steenspleten op extreem steile hellingen klimmen waar machinale bewerking niet mogelijk is.

Het klimaat is er ondanks de noordelijke ligging mediterraan. Dit komt de druiven ten goede. Rotsen, leisteen en muurtjes slaan de warmte op en geven die weer af in de koele nachten. De bodem bestaat uit vulkanisch gesteente. Dit microklimaat vormt een uitstekend terroir voor de wijnbouw.

Uit Baden

Baden is met 16.000 hectare wijngaarden een groot wijngebied. Van noord naar zuid heeft het een lengte van 400 kilometer.

Als enige Duitse wijnbouwgebied is Baden ingedeeld in wijnbouwzone “B”. Hetgeen betekent dat Baden het meest zonrijke, warme Duitse wijnbouwgebied is. De Kaiserstuhl is zelfs de warmste plaats van Duitsland. De wijnen uit Baden hebben daarom over het algemeen hogere mostgewichten. Het wijnbouwgebied Baden strekt zich uit van de Tauber in het noorden tot aan het Bodenmeer in het zuiden en bestaat uit negen districten (Bereiche). Deze gebieden zijn landschappelijk en klimatologisch zeer uiteenlopend wat heel diverse wijnen met zich meebrengt. In het noorden staan Rivaner, Riesling en Schwarzriesling op de voorgrond. In het midden van Baden vooral Spätburgunder en Riesling. In het zuiden voornamelijk Burgunders. Aan de grens met Zwitserland vind je de Gutedel als specialiteit. Aan het Bodenmeer vind je vooral Spätburgunder en Müller-Thurgau.

Uit de Moezel

De streek langs Mosel, Saar en Ruwer geldt als oudste wijngebied van Duitsland. De Romeinen brachten de wijnbouw naar de Moezel.

De oorsprong van de rivier de Moezel is te vinden in de zuidelijke Vogezen in Frankrijk. De rivier is 545 kilometer lang en begint zijn leven als "La Moselle". Deels vormt de rivier de grens van het kleinste vorstendom Luxemburg en na een lange reis mondt hij uiteindelijk bij Koblenz uit in de Rijn. In Duitsland vormt de Moezel de grens tussen de twee middelgebergten Eifel en Hunsrück. De Moezel heeft een beschutte ligging en heeft daardoor een van de mildste klimaten van Duitsland. Leisteen en riesling domineren de streek. De boeren hier beschouwen zichzelf als Rieslingspecialisten. De moezel stroomt in grote lussen en passeert de zeer steile leisteenhellingen. De leisteenbodem slaat overdag de warmte op van de zon om die ’s nachts weer af te geven. De beschutte ligging van de wijngaarden in het dal van de rivier, de steile hellingen vormen ideale omstandigheden voor wijnbouw. De wijngaarden liggen bijna allemaal vlakbij de rivier. De rivier verzacht het klimaat en draagt bij aan het in stand houden van een constante temperatuur. De leisteenbodem geeft de wijnen een rijke geur, een wat bleke gele kleur en levendige fruitige zuren. Op deze hellingen liggen de beroemde wijngaarden van de Moezel. De wortels van de rieslingdruif dringen diep door in de leisteenbodem om mineralen en water te vinden. De wijnboeren plukken op de steile hellingen vaak handmatig en maken fijne fruitige wijnen met smaakdiepte en een betrekkelijk laag alcoholgehalte. De edelzoete wijnen zijn wereldberoemd en halen ieder jaar bij veilingen recordprijzen. Maar ook liefhebbers van droge wijnen komen in de Moezel zeker aan hun trekken. De wijngoederen produceren er voortreffelijke droge en feinherbe wijnen. De wijnoogst vindt pas in oktober en november plaats. Hoe langer wordt gewacht met de oogst des te rijper de druiven, des te meer aroma en smaak. Bij een lange en langzame rijping blijven de fruitige zuren in de wijn behouden. De rijpheid van de druif op het moment bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteitscategorie van de wijn.

Uit de Nahe

De Nahe met de zijrivieren Glan en Alsenz heeft een wijnbouwtraditie van 2000 jaar. Het gebied ligt beschut achter de hoge Hunsrück waardoor milde temperaturen mogelijk zijn. Een uitstekend klimaat voor de wijnbouw.

De meest verbouwde druif is de riesling. Echter naast riesling vind je hier een grote verscheidenheid aan andere druiven zoals; scheurebe, portugieser, kerner, dornfelder, rivaner, sylvaner en burgunders. Deze diversiteit hangt samen met de grote bodemvariatie; leisteen, vulkanische porfierbodem, löss en leem. Kortom een gevarieerd gebied met evenzo gevarieerde wijnen.
 
Wijnen uit de Nahe worden over het algemeen gekenmerkt door fris fruit, fijne zuren, mineralen en aroma’s.

Uit de Pfalz

De Pfalz staat bekend om de eerste en bekendste wijnroute, de Deutsche Weinstraße. Deze 85 kilometer lange route verbindt 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen.

De Pfalz is met ruim 23.000 hectare wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied en bestaat uit de districten Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse.
Het zwaartepunt in de Pfalz ligt op de klassieke druif Riesling. De Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder kom je Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tegen in de Pfalz.
Rode wijnen worden steeds belangrijker. Frisse Weissherbst van Portugieser en fruitige Spätburgunder. Het grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme. Hetzelfde geldt voor de nieuwkomer Regent. Inmiddels zijn blauwe druiven goed voor een aandeel van 40%.
 
In de Pfalz wordt uitbundig gefeest. Het wijnfeestseizoen begint met het Mandelblütenfest in Neustadt-Gimmeldingen en eindigt pas in november wanneer Sint Maarten bij het Martinus-Weinfest in Sankt Martin zijn mantel deelt.
 
De nabijheid van Frankrijk is overal in de Pfalz te merken, niet in het minst aan de voorliefde van de Pfälzer voor lekker eten. Langs de Weinstrasse zijn inmiddels tal van topkoks neergestreken, die succesvol experimenteren met de regionale keuken en een bezoek dubbel en dwars waard zijn.

Kelderproeverijen
Offer
 
Iedere laatste zaterdag van de maand houden wij een kelderproeverij, waar we onze wijn(en) van de maand laten proeven.
> lees meer
 

  © 2014 Wijnkoperij Schadee & Mensink  |   VoorwaardenDisclaimerPrivacy Plezier-in-wijn_website_35