Wijngoed Urbans Hof

De huidige bewindvoerder op het domein is Nic Weis. Hij is sinds 1997 de derde generatie en samen met zijn vader Herman verbetert hij door herstructurering het familiebezit door minder goede wijngaarden af te stoten en betere percelen aan te kopen.

Sinds het jaar 2000 is het wijngoed opgenomen in het prestigieuze VDP (“Verband Deutscher

Prädikatsweinguter”). Grote Duitse wijnen volgens de richtlijnen van het VDP komen uit wijngaarden die geclassificeerd zijn als “Erste Lage” en heten “Grosses Gewächs”. Deze wijnen hebben een maximaalrestsuikergehalte van 9 gram per liter en mogen pas vanaf 1 september in het jaar na de oogst op de markt worden gebracht.

St. Urbanshof heeft drie grand-cru-wijngaarden, Leiwener Laurentiuslay, Ockfener Bockstein en Piesporter Goldtröpchen. Daarnaast heeft St. Urbanshof wijngaarden in de gebieden Wiltinger, Saarfeilser en Mehringer.

De wijnen van dit wijngoed komen tot stand met natuurlijke gisten die in de kelder aanwezig zijn. Ons is opgevallen dat men zeer verfijnde wijnen maakt met een uitstekende balans tussen de aanwezige zuren, de verschillende mineralen en restzoet. Een goede indicatie voor kwaliteit van een wijngoed is de “Gutsriesling”, ofwel de riesling van het huis.